Windows Ubuntu 11

Hogy mi van? Most Windows, vagy Ubuntu? Ráadásul 11? Igen, megérkezett a WUBUNTU 11!

Természetes, hogy elsőre nem érti az emberfia, hiszen a Windows 11 a Microsoft® operációs rendszere, az Ubuntu pedig a legelterjettebb Linux disztribúció. Ugye, hogy nem érted? Az alábbi kis írásomban megpróbálom érthetően elmagyarázni, valamint bemutatni ezt az „új” operációs rendszert, ami nagyon izgalmas és még az is lehet, hogy meg fog jelenni a PCBUTIK.eu bizonyos számítógépein.

Ezt a hétvégémet azzal töltöttem, hogy teszteljem oda és vissza ezt az érdekes rendszert, ami egyébként nem más, mint a LinuxFX fejlesztése. Ezt a cikket is a WUBUNTU 11 alatt készítem, hisz tesztelem a rendszert. (Közben zenét hallgatok, netezek, stb…) Még nem telepítettem a saját laptopomra, mivel tesztelési céllal használom a kínálatunkban is szereplő HP EliteBook 840 G2 -es laptopon (Frissítés: A Laptopot azóta eladtuk!). Egyenlőre hiba nélkül!

Korábban is voltak próbálkozások, hogy összemossák a Windows-t és a Linuxot, de ezek jogi viták és a kompatibilitás hiánya miatt feledésbe merültek. Gondoljunk csak a hatalmas port kavaró Lindows -ra (későbbi Linspire), vagy a világ leglassab projektjére a React OS -re, amit szószerint a nulláról írtak újjá! Ezek a dolgok ma sincsenek másképp, de már valamelyest lágyultak a dolgok, sőt a Microsoft® is nyitott a Linux irányába, nem is keveset.

Az átjárhatóságra ma már egyre jobb megoldások vannak, gondoljunk csak a Wine -ra, a Proton -ra, vagy éppen a Play On Linuxra. Természetesen a file -ok is kompatibilisebbek lettek, hiszen a Microsoft Office már kezeli a Libre Office -al készült dokumentumokat és természetesen ez visszafelé is igaz! Hiába minden fejlődik.

A WUBUNTU nem egy új dolog, mivel már létezett olyan verzió is, ami teljesen úgy nézett ki, mint a Windows 10! De ez most más! Ez a verzió ugyanúgy néz ki, mint a Windows 11! A hétvégén nálam járt az egyik partnerem – miközben a Wubuntut nézegettem – és ezt kérdezte: Erre, hogy tetted fel a win11 -et? Mondom, sehogy, ez Wubuntu 11! Kikerekedtek a szemei, de megmondom őszintén, hogy nekem is!

A szóban forgó eszköz egy második generációs i5-2400 -as processzorral, 8 GB rammal és egy 240 GB -os SSD-vel szerelt tesztpéldány volt, amin teljes képernyőben, 2K -ban és 60 FPS -el néztem a Youtube videókat, igen INTEGRÁLT VIDEÓKÁRTYÁVAL! A Windows 10 -el ugyanez már akadozna, hisz ott maximum a Full HD és a 60 FPS!

Mivel a Wubuntu 11 rendelkezik Windows kompatibilitási opciókkal, így megkértem a fiamat, Milánt, hogy telepítsen a teszt laptopra egy Fortnite játékprogramot, hogy tényleg megvan-e az a híres kompatibilitás. Döbbenet, hogy a játék elsőre feltelepült, majd be is lépett a játékba. Igaz, hogy játszani nem tudtunk vele, hisz a videókártya hiánya miatt nem tudott belépni a pályára.

A következő teszt az lesz, hogy egy LiLiRose gépet fogok telepíteni Wubuntu 11 -el, amit az ünnepek alatt hazahozok és 3 napos nyúzásra odaadom a fiamnak. 🙂

A Wubuntu 11 használata közben…

Nekem személy szerint nem okozott meglepetést, hogy a Wubuntu a KDE Plasma asztali környezetre épül, hiszen ez az egyik legjobban testreszabható környezet.

Ami viszont meglepetést okozott és egy kicsit zavart is, de lehet vele együtt élni és ettől még teljes mértékben használható a rendszer:

Sajnos a Magyar nyelv csak részleges (Ezt folyamatosan fejlesztik és adják hozzá a rendszerhez.)

Regisztrációs kulcs magadása!?
Első blikkre mondom na, tiszta Windows! 🙂

Ezt írják róla:
Az aktiváló kulccsal felszabadítja operációs rendszerének teljes potenciálját. A kulcs szükséges a PowerToys Windows Ubuntu alkalmazás összes funkciójának engedélyezéséhez.

Ha Professzionális licenckulcsot vásárol, segít a Windows Ubuntu fejlesztésében, sőt először megkapja az összes PowerToys csomag frissítését. Ha szüksége van rá, személyre szabott támogatást is kap, és közvetlen kapcsolatban áll a fejlesztőcsapattal. Köszönjük a Windows Ubuntu támogatását.

Pozitív élmények:

  • A Wubuntuban is van egy hasonló Connect program – mint a Zorin OS-ben – , amivel össze lehet kapcsolni az okos eszközeinket. (pl.: Telefon, óra, PC, tablet, stb…)
  • OneDrive szinkronizáció (mappa szinten)
  • Integrált Chat GPT
  • Microsoft Copilot
  • A Microsoft Edge és a Google Chrome előtelepítve
  • Nem volt hardvertámogatási probléma (és ez az egyik legfontosabb)
  • Természetesen nem kell hozzá TPM 2.0 és minimum 8. generációs Intel processzor
  • Minden fennakadás nélkül lehetett vele dolgozni

Összegzés:

A Windows 10 mára elég jól használható lenne, bár néha össze tud omlani bizonyos frissítések után, bizonyos gépeken… 🙁 Aki ismer az tudja, hogy én a Linuxot részesítem előnyben, de Windows-t is kénytelen vagyok használni, mivel a számlázóprogram csak a Windows -on fut. Mindenki tudja, hogy egyszer (2025 -ben) a Windows 10-nek is le fog járni a mandátuma – nem kap majd frissítéseket -, bár ettől még használható marad egy ideig.

A Windows 11 -ről kár szót ejteni, mert nem használom (nem is szeretném), valamint rengeteg ügyfelünk jön hozzánk, hogy szeretnék a Windows 10-et vissza a gépükre…

A konklúziót levonva, mindenki olyan operációs rendszert használjon, ami neki megfelel és gördülékenyen tud vele dolgozni, szórakozni, vagy játszani. Egy biztos, hogy az emberek nem fogják kidobni (legalábbis nem mindenki) az 1. / 2. / 3. / 4. / 5. / 6. / 7. generációs eszközét, ha az jól működik egy esetleges másik alternatívával. És itt már rég nem a Windows árával van a legnagyobb probléma…

Köszönjük, hogy elolvastad…

Ha tetszett a cikk, oszd meg, vagy szólj hozzá!

Bogi és Misi


A WUBUNTU hivatalos honlapja: www.wubuntu.org