LINUX OS

A Microsoft® Windows® 11 és az UBUNTU

 

A PCBUTIK az induláskor azt a célt tűzte ki (és azóta is folyamatosan azon dolgozik), hogy ügyfeleink az általunk értékesített számítógépeken tiszta szoftvereket használhassanak. Ezért minden felújított számítógépet, ami nálunk kerül értékesítésre, a kezdetektől a Windows mellett további három operációs rendszer valamelyikével adtunk át – Ubuntu, Zorin OS, Linux Mint. Küldetésünket szem előtt tartva 2018 novemberében csatlakoztunk a Microsoft M.A.R. programhoz, hogy mindazok, akik fenntartásokkal fogadják a Linux operációs rendszereket, azoknak elérhető áron adhassunk a vásárolt számítógép mellé Windows 10 operációs rendszert.

2022 második negyedévétől a Microsoft M.A.R. program mellett párhuzamosan megcélzunk egy új irányt. Igen, egyre több számítógépre kerül fel majd a ZORIN OS, vagy az UBUNTU operációs rendszer, mivel tapasztalatunk szerint, már ügyfeleink is egyre jobban érdeklődnek más alternatíva után, mint a Windows.

A Microsoft Windows10 operációs rendszer továbbra is megvásárolható azokhoz a felújított számítógépeinkhez amelyek nem rendelkeznek Microsoft licenc kulccsal. Ez a Home verzió esetében 9.990.- Ft, a Pro esetében pedig 14.990.- Ft egyszeri plusz költséget jelent a későbbiekben. További változás még, hogy a számítógépek átvételének lehetősége 24-48 órával kitolódik. Ennek oka az, hogy a licenckulcs integrálása már nem nálunk az üzletben, hanem a nagykereskedés telephelyén történik. Ez csak azokra a számítógépekre vonatkozik, melyek kínálatunkban nem Windows operációs rendszerrel szerepelnek!

A fent említett új irányt azért tartjuk fontosnak, mert pénztárcabarát megoldást jelenthet azoknak a vásárlóiknak, akik mindössze átlagos otthoni célokra használják a számítógépeket (bankolás, filmezés, netezés).

Mint azt sokan tudjátok, a Linux egy nyílt és bárki által személyre szabható operációs rendszer, ami ráadásul ingyenesen elérhető. Mára már annyit fejlődött ráadásul, hogy ha már használtál Windowst, akkor ezzel is csuklóból elboldogulsz. 

A szabad átalakításnak köszönhetően Zorin operációs rendszerrel kínált számgépeinken varázsoltunk Nektek a komfortos használathoz egy olyan felületet, amely úgy hat, mintha egy Windows előtt ülnél. (Windows téma és ikonkészlet) További előnyök a Zorin operációs rendszerrel kapcsolatban, hogy nem kell vírusirtó a számítógépre! Ráadásul egy nagy szoftver áruházból lehet válogatni a többnyire magyar nyelvű programok közül, melyek díjmentesen telepíthetők a számítógépre – akárcsak kipróbálás céljára is.

Az átlag felhasználókon kívül pedig azok is élvezhetik az UBUNTU, vagy a Zorin OS előnyeit, akik professzionális kép-, zene- és hangszerkesztő vagy videóvágó programokkal dolgoznak, hiszen ezek is nagy számban elérhetők ingyenesen a rendszerben.

Professzionális programok a Zorin Operációs Rendszeren…

 

Játékosok számára jól jöhet, hogy van beépített Steam támogatás is, csakúgy mint kártyajátékok,
Mahjong és társai. Természetesen a digitális oktatáshoz és munkához szükséges kommunikációs programok (Zoom, MicrosoftTeams, Viber, Skype) is hibátlanul futnak a Linux operációs rendszerek alatt.

Microsoft® Teams telepítése a Szoftver Áruházból, Zorin OS alatt…

 

Fájlkezelő az UBUNTU-ban

 

Bátran lehet mást használni, hiszen van ingyenes alternatíva!

 

Egy kis érdekesség a privát oldalról…
Mindig is érdekeltek a Linuxok, miért jobbak, vagy miért másabbak, mint a fizetős Windows. Régebben is kacsingattam a Linux felé, sok-sok disztribúciót kipróbáltam, de igazán egyik sem tetszett annyira, hogy véglegesen átálljak Linuxra. Így mindig visszatértem a jó öreg és megszokott Windows -hoz. Az igazi fordulat 2020-ban a COVID alatt jött el. Mivel csak 15 óráig voltunk nyitva, így a délutánokon elkezdtem erősebben, átlagos feladatokra és némi játékra használni az UBUNTU -val frissen telepített otthoni (privát) számítógépemet. Természetesen volt pro és kontra, de mindig az UBUNTU nyert. Stabilitás, nem akar 10 percenkként frissíteni, 2 órán keresztül, stb… De valami nem tetszett, egyszerűen nem állt rá a kezem a jobb oldali panelre (tálcára). Áthelyeztem alulra, így sem jött át az érzés. Váltottam… Természetesen nem vissza, hanem előre a Zorin OS -re! Valahogy azt éreztem, hogy él a rendszer, gyorsabb, lágyabb, jobb! Kísérleteztem vele és nem engedett felkelni a a számítógép elől. Időközben laptopra váltottam, természetesen a Zorin OS lett a befutó. 1-2 hét alatt megszoktam a rendszert és a Zorin kényelmi szolgáltatásait.

Eljött a 2022 és úgy döntöttem, hogy  visszaállok a Windows 10 -re!

Nevetni fogtok, de sikerült teljes 2 napig használnom! Semmi gond nem volt vele, egyszerűen elszoktam tőle. Nos, vissza a Zorin OS és ez most tökéletes! Újra azt érzem, hogy nem kell a fizetős rendszer, hiszen ezzel jobban elvagyok, megszoktam…

Teszem hozzá, hogy mindenki attól fél, hogy a Linuxhoz érteni kell, programozónak kell lenni, stb… NEM KELL! Én sem vagyok az, sőt a parancssort sem használom, nem is tudom és nem is érdekel, egyszerűen használni akarom… És használom is!

Majzik Mihály – PCBUTIK.eu

          

Tervezz hozzánk útvonalat!