Az ismeretlen ismerős

Újabb írásunk nem másról fog szólni, mint a már annyit emlegetett Ubuntu, Linux Mint, Zorin és Deepin operációs rendszerekről. Csokorba szedtük Nektek, hogy mégis melyik Linux verzió miért is jó és miben tud többet az egyik, mint a másik, vagy miben más, mint a Windows!

Linuxos számítógépeinket UBUNTU, vagy Zorin operációs rendszerrel értéksítjük!


Kezdjük a legnagyobb felhasználói táborral rendelkező Ubuntu operációs rendszerrel.
Nálunk azért is kapta az első helyet, mert itt jelennek meg leghamarabb az újdonságok, melyek a többi Ubuntu alapú disztribúcióban csak később érhetők el. Számtalan Linux verzió ugyanis az Ubuntuból indult ki.

  • A legnagyobb magyar nyelvű online közösség!
  • A legtöbb ingyenesen elérhető szoftver!
  • Mindig a legfrissebb szoftverek!
  • A magyar nyelv 100%-os támogatása!

 

Máshol vannak az alkalmazás ikonok, a tálca alaphelyzetben a képernyő bal oldalán található (beállításoknál bármely oldalra áthelyezhető!). Máshogy néz ki a menü és van egy felső tálcánk is, amin helyet kapott az értesítési panel, az aktív alkalmazások valamint a tevékenységek. Az Ubuntu operációs rendszert könnyen meg lehet szokni, de talán ez a rendszer ami elrendezésileg és műveletekben nem annyira hasonlít a Windowshoz.

1-2 hét alatt meg lehet szokni…

 

Összességében azonban aki egy kicsit hajlandó nem csak megszokásból számítógépezni, annak az átállás 1-2 héten belül sikerül és szeretni fogja a rendszert.


Következő alanyunk a második legnagyobb felhasználói táborral rendelkező Linux Mint.
Az Ubuntu alapú operációs rendszerek közül talán az első volt, amelyik a legjobban hasonlított a Windowshoz, szinte mindent ugyanott találunk meg. A tálca szintén a képernyő alján helyezkedik el és a képernyő bal alsó sarkában a „Start” menü is helyet kapott. A Mintnek is van egy nagy és segítőkész online közössége.

1-2 nap alatt meg lehet szokni…

 

Mejelenés tekintetében viszont mellőzi a csillogást…


A harmadik górcső alá vett operációs rendszerünk a Zorin OS.
Az ír fejlesztésű operációs rendszer mégis talán a legközelebb áll megjelenésében a Windowshoz, mivel a színvilága és a működése hasonló a Windows-éval. Itt beállíthatjuk akár a Windows XP/7, valamint a Windows 10 megjelenítését is. A Zorin OS Pro már tudja a Windows 11 és az iOS megjelenését is, bár a Pro verzióért fizetnünk kell tizenpárezer forintot.

A Zorin OS megjelenési módjai…

 

Amit a Zorinnál külön kiemelünk, az a Zorin Connect nevű alkalmazás, amely képes összekapcsolódni a telefonunkkal (létezik Androidos app is hozzá), így a számítógépen lehet sms-t írni illetve a médiát vezérelni (hangosítani, halkítani, léptetni a zeneszámokat, stb.). Érdekességként említjük, hogy ez a kis szoftver olyat is tud, hogy ha szól a zene a számítógépen, ha csörög a telefon, akkor a zenét automatikusan lehalkítja. Fantasztikus! Ez a kis programocska, ami a Zorin OS-t igazán különlegessé teszi az általunk kínált Linux operációs rendszereken belül.

 

Fájlok küldése és fogadása telefonról és telefonra!

 

Ne legyen mindig csak jó írva a rendszereknél, ezért elmondjuk, hogy sajnos itt magyar közösség nincs és a magyar nyelv támogatása is csak kb. 99 %-os. A szoftverek verziói nem mindig a legfrissebbek, mint az Ubuntu és a Linux Mint esetében, de mégis talán az egyik legjobb alternatíva a Windows operációs rendszer helyett.

Saját rendszerünk, természetesen nem más, mint a ZORIN OS!

 

Olyan, mintha Windows-t használnánk, ugye?
A Zorin operációs rendszer használata 1-2 nap alatt elsajátítható!


Végül jöjjön egy kakukktojás, a kínai fejlesztésű Deepin operációs rendszer, mellyel sokáig értékesítettük felújított számítógépeinket, sikerrel!
Talán erről lehetne a leghosszabban írni pro és kontra. A rendszer legfontosabb előnyei közé tartozik, hogy megjelenésében kapunk egy Ubuntu+Zorin OS+Windows kombót! Nagyon szép megjelenés és stabil működés jellemzi, ugyanott van szinte minden, mint a Windowsban, gyors, témázható, “csillivilli”, olyan funkciókat tartalmaz, mint egy Androidos telefonkészülék. Hm… Hogy mi? Tessék?

Biztonsági mentés és…

 

Biztonsági mentés és visszaállítás menüpont!
Ráadásul megkérdez, hogy mindent töröljön, vagy védje meg a dokumentumokat… Hatalmas piros pont!

Az összképet rontja, hogy a magyar nyelv támogatása mindössze 80-90 % körüli és a szoftverek régebbi verzióit tartalmazza a rendszer. Stabilitás és gyorsaság szempontjából nincs probléma. Mivel a kínai piacra szánt operációs rendszerről beszélünk, így az online közösség angolul és kínaiul érhető el, de aki a Deepin OS kipróbálására vagy használatára adja a fejét, az 100 %-osan tudja majd használni a rendszert.

 

Könnyen megszokható a szép, letisztult felület!

 

Aki Windowsról vált Deepin -re az körülbelül 2-3 nap alatt megszokja és megszereti ezt a “csillivilli” operációs rendszert.


Mindenkinek elmondjuk, hogy nem minden esetben alternatíva egy Linux operációs rendszer, de az átlagos felhasználásra, irodai és otthoni környezetben tökéletesen megállja a helyét.


Sokan azt mondjátok, hogy a Linuxhoz programozói tudás kell. Tisztázzuk: NEM KELL!
A családból – évek óta – többen is Linuxot használunk a saját gépünkön, ami kifogástalanul működik!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni ebben a kis összefoglalóban, de ha bármilyen kérdésed van írj nekünk (fogunk válaszolni), hívj minket vagy egyszerűen csak gyere be és megmutatjuk Neked a felsorolt operációs rendszerek bármelyikét. Mindezt természetesen díjmentesen!

Köszönjük, hogy elolvastad…

 

A Linux Pingvin (Tux)….

 

Tervezz hozzánk útvonalat!